
Kwas fulwowy to organiczny kwas, który występuje naturalnie w glebie i od wieków stosowany był w medycynie tradycyjnej. Obecnie zyskuje na popularności jako suplement diety. Przyjrzyjmy się bliżej kwasowi fulwowemu, jego właściwościom i zastosowaniu.
\r\nKwas fulwowy zawiera wiele minerałów, witamin oraz aminokwasów. Przyczynia się do lepszego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia i zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Redukuje stany zapalne i wspiera układ odpornościowy. Badania sugerują, że może być korzystny dla funkcji poznawczych, poziomu energii i ogólnego stanu zdrowia. Z powodzeniem można włączyć go do terapii chorób autoimmunologicznych, infekcji grzybiczych, dolegliwości układu pokarmowego i chorób skóry.
\r\nKwas fulwowy może być przyjmowany doustnie lub stosowany miejscowo. Dostępny jest przede wszystkim w postaci płynu. Występuje w niektórych produktach spożywczych, takich jak grzyby i wodorosty. Stosowany miejscowo może być wykorzystywany jako składnik produktów do pielęgnacji skóry. Kwas fulwowy może bowiem pomóc w redukcji zmarszczek, poprawie elastyczności skóry i ochronie przed promieniowaniem UV. Może również przyspieszać gojenie się ran i nawilżać skórę.
\r\nKwas fulwowy uważany jest za bezpieczny dla większości ludzi, o ile jest przyjmowany w zalecanych dawkach. Istnieją jednak pewne potencjalne skutki uboczne, na przykład nudności, biegunka, bóle i zawroty głowy lub reakcje alergiczne. Osoby z chorobami nerek i wątroby powinny unikać przyjmowania suplementów kwasu fulwowego ze względu na możliwe interakcje z innymi lekami. Przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek suplementów diety, warto zapytać o radę lekarza.
Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania dotyczące naszej oferty, zapraszamy do kontaktu telefonicznego, poprzez adres e-mail lub wypełniając poniższy formularz. Odpowiemy w możliwie krótkim czasie.